Film er det nye sort
Du ser det oftere og oftere. Videoer. Facebook, Instagram og alle dine andre sociale medier er for tiden præget af videoer. Produktfremvisninger, “how to”, behind the scene – alt bliver optaget på kamera og brugt som content. Videoer er kommet for at blive. Har du ikke allerede en aktiv YouTube-kanal, så har du lige fået dig et nytårsfortsæt. YouTube-kanalen er både ideel til at uploade og opbevare videoerne på og kan udnyttes i forhold til din SEO.
YouTube = SEO? Hvad?
Den er god nok. YouTube er en søgekonsol, der ligesom Google har til opgave at levere det mest relevante materiale baseret på dine søgeord. Med over 1 milliard brugere hver dag er mulighederne mange. Men hvad kan du så gøre for at optimere dine YouTube videoer? Først og fremmest skal du huske at benytte dig af VIDEOSØGEORD, når det handler om YouTube. Videosøgeord er søgeord, som har YouTube resultater liggende øverst på Googles side 1, når du søger på dem.
YouTube baserer relevansen af din film ud fra, hvordan folk interagerer med den. Det er logisk, at jo flere der ser videoen, jo bedre. Hvis folk abonnerer på/følger din kanal efter at have set videoen, betyder det for YouTube, at den er YDERST relevant. Andre aspekter, der kan fremme din ranking er, hvis folk kommenterer din video, deler den, tilføjer den til “Favoritter” eller “Se senere” eller giver videoen “Thumbs up”.
Et godt sted at starte din video SEO er, ligesom når du uploader billeder til hjemmesiden, at give filen, som du uploader, en kort og relevant titel, som inkluderer dine søgeord. Når du uploader filmen til YouTube, kan du give den en titel og en beskrivelse. Her bør du have dine søgeord først i titlen. Et eksempel kunne være: “Marketing – Sådan laver du god marketing”. Her er “marketing” søgeordet, og jeg bruger det som første ord i titlen for at fortælle YouTube, hvad filmen først og fremmest handler om – herefter uddyber jeg titlen yderligere og afslører, at dette er en “how to” film.
I beskrivelsen af filmen bør du udarbejde en tekst, der er søgeordsoptimeret i forhold til dine søgeord og samme tid vækker folks interesse, så de trykker “play”. Det er også oplagt at tilføje et link til din egen hjemmeside i starten af beskrivelsen og eventuelt links andre relevante hjemmesider i slutningen af beskrivelsen. Videobeskrivelsen bliver nemlig vist på Google, og den er også med til at afgøre, hvad din film handler om.
Til slut kan du vælge et billede fra filmen eller uploade et billede som er videoens “forsidebillede” for at gøre videoen mere attraktiv, tilføje tags og tilpasse indstillingerne til videoen.
Når du har uploadet filmen, får den tildelt et unikt URL. Dette URL kan du bruge på dine sociale medier, i nyhedsbreve, på din hjemmeside og i andre former for markedsføring.
Du kan også arbejde på at skabe linkbuilding til din video – altså links, der linker tilbage til din video. Hvis du er bekendt med SEO ved du, at jo flere hjemmesider, der linker til dit content, jo mere relevant vil dit content være i søgninger. En simpel måde at lave linkbuilding til dine YouTube videoer kan være at undersøge, hvem der linker tilbage til de mest populære film indenfor din kategori (f.eks. marketing) og tage kontakt til siderne for at høre, om de vil linke tilbage til din video.
Når din film har et par 100 afspilninger, vil den højst sandsynligt begynde at blive vist blandt Googles søgeresultater.
Hvad med selve filmen?
Hvordan skal du lave din film? Det er heldigvis ikke nødvendigt at investere i diverse kameraer og udstyr. Har du en telefon eller et kamera med højkvalitets billeder, er det rigeligt. Men husk at brugerne ikke vil se reklamer på YouTube. Brugerne ønsker informativt eller underholdende indhold om dine produkter eller ydelser. Videoerne må derfor gerne være personlige og se lidt hjemmelavede ud, da det hjælper dem til ikke at ligne reklamer.
Før du går igang med at optage, bør du lave en liste over de materialer, du skal bruge, samt et stikordskort med de punkter, du vil snakke om.
Der er delte meninger om, hvor lang filmen skal være. Nogle mener, at 2 minutter er max., mens andre mener, at længden af filmen er irrelevant, så længe du kan fastholde brugeren gennem hele filmen. Mine egne tanker er, at hvis du har noget indhold, som er relevant for din målgruppe, men du skal bruge 5 minutter på at forklare emnet, for at det giver mening, og for at brugeren skal få en meningsfuld oplevelse – så må det tage 5 minutter. Med andre ord skal videoen have en længde, som er tilpasset relevansen. Er du i tvivl, kan du eventuelt få kollegaer eller bekendte til at se videoen igennem med kritiske øjne, før du uploader den. Hvornår i filmen mister de fokus? Har de spørgsmål efter filmen, som filmen egentlig gerne skulle have besvaret? Osv.
I starten og slutningen af filmen kan du med fordel indsætte et 5 sekunders billede med dit link på, hvor du informerer om, at folk kan se og lære mere her. Der findes uendeligt mange filmredigeringsprogrammer, hvor du kan redigere, klippe og tilpasse filmen. Jeg bruger iMovie på min MacBook Air.
Husk planlægningen
Mange har i forvejen et presset skema – og nu skal der også laves content på film. Har du svært ved at overskue planlægningen af dit content, kan du prøve at læse mit tidligere blogindlæg om planlægning af de sociale medier. Her beskriver jeg en let og overskuelig model, hvor du kan plotte alle dine aktiviteter ind.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på mai@marketing-copenhagen.dk