Sådan bruger du dit kamera
Hurra! Du har købt et splinternyt kamera med lækker linse og en masse knapper, som man kan trykke på.
Kvalitetsbilleder er lækre at se på. Kvalitetsbilleder er et must i din markedsføring. Kvalitetsbilleder er bare dét, der hitter – og nu kan du selv hjælpe med at skabe content.
Men hvad betyder alle de knapper på kameraet? Hvad skal du bruge? Hvad gør de? Nedenfor gennemgår vi nogle af de funktioner, som du muligvis skal bruge mest. Og du behøver ikke engang at have virkelig meget forstand på kameraer.
Shutter speed / lukkehastighed
Shutter speed kontrollerer hvor lang tid lyset bliver optaget i dit kamera. Når du tager et billede, åbner dit kameras shutter sig i et bestemt tidsrum, hvorefter det lukker igen og cutter lyset væk. Denne tidsperiode kaldes shutter speed.
Jo lavere shutter speed, jo mere lys bliver der optaget og jo mere sløret kan motivet blive. Jo hurtigere shutter speed, jo mindre lys optages og jo mere fryser du motivet. Denne funktion er særligt relevant, hvis du skal fotografere sportsudøvere eller andet i bevægelse.
Vær opmærksom på, at jo lavere shutter speed du anvender, jo større risiko er der for, at billedet bliver sløret. Husk derfor at bruge et stativ i disse situationer.
Shutter speed funktionen vises i sekunder. Dvs. at dit kamera højst sandsynligt står på 1/250 eller 1/125 som standard. Din shutter speed er altså her 0,125 sekunder.
Aperture / Fokus
Aperture er hullet i din linse, som du kan lave mindre eller bredere, for at lukke lys ude eller inde. En god huskeregel er, at aperture virker præcis som dine øjnes pupiller. Så jo mere lys dine øjne udsættes for, jo mindre pupiller får du. Omvendt udvides dine pupiller ved mørke scener.
Udover at kontrollere lyset kontrollerer aperture også dybden i billedet.
På dit kamera vil der være en indstilling med et “F-nummer”. F.eks. F5,6. Dette “F-nummer” afgør, hvor meget lys der lukkes ind i linsen og hvor meget dybde der er i dit billede.
Jo lavere “F-nummer” jo mere udvides linsen, hvilket lukker meget lys ind. Dette minimerer dybden i billedet, og du vil opleve, at kameraet stiller ind på det objekt, som du fokuserer på. Det vil sige, at elementer uden om dit fokus bliver slørret. Denne funktion kan være god, hvis du vil fotografere en model ude i et miljø. Baggrunden kan dermed sløres, så modellen er i fokus.
Jo højere “F-nummer”, jo mindre udvides linsen og mindre lys lukkes ind. På disse billeder vil der være meget dybde i dit billede. Dvs. at baggrund og elementer uden om dit fokus også skarpstilles.
ISO / Sensitivitet
Der vil også være en ISO indstilling på dit kamera. Jo lavere ISO du har, jo mindre sensitiv er kameraet over for lys. Dvs. at der ikke optages så meget lys, men støjen på billidet vil også være minimal. Jo højere ISO, jo mere lys optages og jo mere støj vil der være på billedet.
En lav ISO er altså idéel på meget lyse dage, hvor det måske vil være nødvendigt at dæmpe lyset på billedet, for at få det perfekte skud. En høj ISO bruges på mørke scener, hvor det er en nødvendighed at tilføre mere lys til billedet, for at få et godt skud.
På en let overskyet dag ville vi bruge en ISO på 400.
Gør dig selv en tjeneste, og arbejd med disse funktioner fra begyndelsen. Brug dem alle og eksperimenter dig frem til, hvor meget billederne påvirkes. Der er højst sandsynligt autofunktioner på dit kamera som er beregnet til sport, landskab, portræt osv. Måske er der også en funktion, der blot hedder “Auto”. Disse funktioner er tilpasset til at skyde ét objekt på én bestemt måde. Og der findes vel ikke to objekter, der skal fotograferes på præcis samme måde? Vær sej, hæng i og når du kan, så er det en gave resten af livet – uanset om det er i forretningsmæssige hensigter eller private hensigter.
P, S og A
De elementer, som du skal bruge på dit kamera hedder højst sandsynligt P, S(eller Tv) og A(eller Av).
P står for “Posh Auto” eller rettere sagt “Program”. Denne funktion er super god, hvis du ønsker, at at det tekniske stof bliver løst for dig. Med P funktionen aktiveres din blitz ikke automatisk, og du har mulighed for at ændre ISO værdien. Når du sætter din ISO vil shutter speed og aperture automatisk tilpasse sig til dine valg.
S (eller Tv) står for “Shutter Priority” og giver dig mulighed for at kontrollere shutter speed. Du kan læse mere om shutter speed i afsnittet “shutter speed / lukkehastighed”. Skal du tage billeder, hvor du fryser elementer i bevægelse, eller du f.eks. vil tage et billede, som slører nogle elementer, så er det S funktionen, du kan benytte.
A (eller Av) står for “Aperture Priority” og giver dig mulighed for at styre aperturen – altså “F-nummeret”. Læg mærke til at A og S arbejder sammen. Vælger du S, og tilpasser shutter speed, så vil aperture automatisk blive tilpasset dine nye shutter speed indstillinger – og omvendt. Det er smart, og hjælper dig til at få bedre billeder.
Med andre ord kan dit kamera tilbyde dig så meget – du skal bare lære det at kende. Invester noget tid i projektet og glæd dig til at få skudt nogle fantastiske billeder.
Så mangler du bare, at det danske vejr opfører sig pænt. Det er desværre uden for vores rækkevidde.
Har du spørgsmål til indlægget så kontakt os endelig på info@marketing-copenhagen.dk. God fornøjelse med at skyde en masse flotte billeder 🙂